Pilotarea achizițiilor publice de inovare - PRONTO

Achizitiile publice reprezintă un instrument puternic ce poate contribui la accelerarea  și punerea in practica a ideilor inovatoare, cu potențialul de a determina adoptarea inovației mai rapid, în rândul utilizatorilor din sectorul public, în timp ce poate stimula simultan creșterea economică, oferind companiilor inovatoare posibilitatea de a face referințe pentru primul utilizator.

COSME: Piloting Public Procurement of Innovation-PRONTO finantat de Uniunea Europeana se adreseaza acestei situatii si este  initiat de Pedal Consulting din Slovacia, alaturi de echipa Frontier Management Consulting si alti parteneri internationali ce se  desfasoara pe o perioada de 40 de luni incepand din luna ianuarie 2020.

Proiectul este articulat în 3 module interrelaționate:

Ø Modulul 1 (în curs de desfășurare) - Evaluarea nevoilor cumpărătorilor publici și identificarea provocărilor cheie pentru adoptarea proceselor IPP. Barierele și inhibitorii PPI la nivelul procesului de achiziții vor fi individualizate și evaluate.

Ø Modulul 2 - Angajarea și consolidarea capacității: bazându-se pe cunoștințele derivate din modulul 1, PRONTO va organiza:

· 10 sesiuni de instruire pentru specialistii in achizitii publici atât la nivel european, cât și la nivel național, axate pe proceduri, Consultări preliminare pe piață, Achiziții pre-comerciale, Dialog competitiv și multe altele.

· 18 schimburi internaționale de personal (de 1-2 zile lucrătoare) pentru specialistii in achizitii publice, cu scopul de a schimba cunoștințe empirice și sfaturi cu privire la practicile PPI.

· 10 evenimente de intermediere pentru achiziții publici și IMM-uri / companii mari atât la nivel european, cât și la nivel național, cu scopul de a facilita consultarea pieței și de a corespunde părților ofertei.

Ø Modulul 3 - IPP-pilot: PRONTO va ajuta doi cumpărători publici (Agenția Slovacă de Mediu și Agenția Română de Dezvoltare din Nord-Est, membri ai consorțiului proiectului) să proiecteze, să lanseze, să implementeze și să monitorizeze cererile PPI pentru licitații în domeniile energiei curate, sănătății și dezvoltării regionale. Înainte de a pregăti specificațiile pentru IPP, PRONTO va implica potențiali furnizori de soluții pentru a sugera argumente specifice și constrângeri care trebuie luate în considerare. Mai mult, PRONTO va monitoriza în continuare modul în care utilizatorii adoptă inovația achiziționată și performanța soluției atât în ​​termeni economici cât și în consumul de resurse, pentru a identifica abaterile de adoptare.

Proiectul oferă o valoare adăugată clară pentru cumpărătorii publici, deoarece in functie de rezultatele Modulului 1 se vor adapta instruirile, schimburile de personal și evenimentele de intermediere din Modulul 2; în timp ce toate informațiile, lecțiile învățate, contactele și cunoștințele colectate în cele două module anterioare vor oferi oportunități de afaceri pentru IMM-uri și întreprinderile mari, deschizând calea pentru cumpărătorii publici PRONTO să emită două cereri de ofertă PPI in Modulul 3.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesati site-ul proiectului https://www.pronto-ppi.eu/ sau sa contactați memebrii consortiului la adresa de email  info@pronto-ppi.eu.

Scrie un comentariu

Clienti si parteneri